Tanácsadás | A Feng Shui | Bemutatkozás | Szeminárium | Tapasztalatok | Rendelés | Fórum
 
 

Energiát adó mandalák

Égi áldás
Isteni védelem

Anyagi bőség
Pénzügyi siker, gyarapodás

Tovább

Online tanácsadás 

Itt a lehetőség arra, ha bármily személyes kérdése van a Feng Shui-val kapcsolatban feltegye.

Halzer Dorottya Feng Shui tanácsadó személyesen válaszol .
 
Írja meg kérdését fórumunkba és amint lehetőség van rá részletes, pontos választ kap.
 

 

Feng Shui az autószervízben

Herendi Ferenccel, a Mandala holisztikus autószervíz tulajdonos-vezetőjével, beszélgetünk a X. kerület egyik fő kivezető útján lévő több száz négyzetméteres műhelyében, mindarról a gyakorlati tapasztalatról, melyet a Feng Shui tanácsadás óta eltelt rövid fél év alatt szerzett. És bármily rövidnek is tűnhet a szkeptikusoknak ez az idő, az eredményekről olvasva, talán még ők is elgondolkodnak, hogy lehet ebben az egészben azért valami!

Miként esett a választásod pont erre a műhelyre?
 
Teljesen „véletlenül” a műhely a 82/c. alatt helyezkedik el. A számmisztika szerint a nyolcas a végtelen lehetőségek és a pénz száma. A kettes maga a kettősség, ami szintén jellemző a műhelyre.
Benne van a siker, a bukás, az öröm és a bánat is. Azt gondolom, hogy megvan a lehetőség arra, hogyha a jóra, a sikerre fókuszálunk, akkor az ott lesz. A számjegyek összessége pedig egy, ami szintén jelentéssel bír Feng Shui szempontból. Ez az 1. Karrier, emberi kapcsolatok életterület száma. Továbbá a teremtés, a munka. Mi lenne tökéletesebb egy alapvetően férfias vállalkozáshoz, mint ez?
 
Miként alakult szakmai múltad? Autószerelő vagy egyébként Te magad is?


Gyermekként olyan iskolát kerestem, ami közel volt a vízi-telephez, mert ifjúsági válogatott kenusként az volt a fontos, hogy ne kelljen sokat utaznom az edzésekre. Legközelebb a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola volt, ahova autószerelőnek jelentkeztem, de helyhiány következtében karosszérialakatos szakra kerültem. Nekem mindegy volt, akkor még nem a szakma érdekelt. Érettségit szereztem autószerelői szakon, később elvégeztem a közlekedésgépészeti technikumot. Sokáig nem a szakmában dolgoztam, mígnem egyszer úgy alakult, hogy pénzkereseti lehetőség után kellett néznem. A ’80-as évek végén elmentem egy maszek autószerelőhöz dolgozni. Méghozzá ingyen, fizetés nélkül, hogy megtanuljam a szakmát. Mellette 4 órás állásban dolgoztam, hogy azért valami bevételem is legyen.

Egy ilyen műhely, melyet most vezetek, gyermekkori álmom volt. És akkor még nem tudatosan, de belevágtam a megvalósításába. Elkerültem az akkor nyíló első magyarországi Mercedes szervízbe. Több mint 5 éven át ott dolgoztam. Ám, nekem az egy „gyár”-nak tűnt akkor, és még most is. Én emberközelibb helyet képzeltem magamnak!
 
Elmentem Solymárra egy kisebb műhelybe, ami már sokkal inkább megfelelt az elképzeléseimnek. Nagyon jól éreztem magam, de egy idő után teljesen felőrölt az a sok utazás. Egyre inkább úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy a magam ura legyek. Sajnos ma már látom, hogy 2-3 évet „beleragadtam” a solymári műhelybe, mert lélekben nem voltam elég erős, hogy belevágjak egy vállalkozásba. Pedig az Élet már küldte a jeleket a váltásra. Először betörtek a lakásomba, majd rejtélyes körülmények között ellopták az összes iratomat, valamint az év végi jutalmat, amit a munkahelyemen kaptam. Ez mind nem volt elég ahhoz, hogy meglássam: újjá kéne születnem. Rá fél évvel elhagyott a családom - 22 év után egyetlen hét alatt. Ez nagyon megviselt, összetörtem.
 
Ebben az időben már otthon kezdtem próbálgatni a vállalkozói életet. Egyedül, mert éreztem, hogy keveset vagyok a családommal. A volt feleségem ezt már nem akarta kivárni, és „lelépett”.
 
Ekkor határoztam el, hogy elkezdek magammal foglalkozni és, hogy több időm legyen, felvettem egy alkalmazottat. Ez 2005. nyarán történt. Akkor azt gondoltam, hogy 1-1,5 év múlva még egy ember kell majd, de nem telt el két hónap, s fel kellett vennem még egy embert. Aztán kinőttem a műhelyt és egy nagyobbat kellett bérelnem. Ekkor azt gondoltam, hogy 3-4 év és még nagyobbat kell bérelni majd. Ehhez képest 2008. márciusában megnyitottuk a mostani műhelyt, amiről úgy érzem, hogy ez az a méret, amit, ha meg tudunk tölteni munkával, akkor teljesen megfelel a gyermekkori álmaimnak.
 
Azért is örülök, hogy a szakma legalsó lépcsőfokáról indultam, mert így jobban átlátom az összes folyamatot, s kevésbé tudnak „megvezetni” az embereim. Ha pedig elakadnak, akkor tudok nekik segíteni, vagy helyettük megoldom a problémát. Egyszer- másodszor megcsinálom, de akkor már többet nincs egymással dolgunk.
 
Sok főnök tudatosan fél megosztani az alkalmazottaival a Feng Shui tanácsadás során hallottakat. Így nehéz bizonyos dolgokat betartani. Nálad ez miképp alakul?

Én a munkatársaimra nem erőltetek rá semmit. Ha kérdezik, szívesen megosztom velük a tapasztalataimat a Feng Shui-ról, de nem erőlködöm, hogy bármit megértsenek, ha nem akarják. Én csak egyet kértem, hogy lehetőleg legyenek nyitottak, s ne zárjanak le sem erre, sem más dologra, ha nem ismerik, nem értik. Hagyják a dolgokat áramolni. Volt egy-két dolog, amit kértem tőlük, hogy hogyan csinálják. Például: a vécé ajtó legyen mindig becsukva, a vécé ülőke lehajtva, ügyeljenek a rendre maguk körül. Úgy gondolom, hogy ez amúgy is alap kellene, hogy legyen minden ember életében. Szomorúan tapasztalom, hogy nem az!
 
Az üzlettársaim is elfogadták és nyitottak a Feng Shui-ra, de többet nem tesznek a megismerésére, ami nem baj, erőltetni nem lehet. Nyilván könnyebb lenne, ha ők is jobban tisztában lennének a folyamatokkal és a maguk részéről ezt a fajta pluszt hozzá tudnák tenni a dolgokhoz, de ha ez nem is megy, legalább nem gátolják a Feng Shui fejlődését a vállalkozásban. Néha jókat mosolyog a velem dolgozó üzlettársam, s viccesen megjegyzi: „Ferókám, dobáld a csontokat hétvégén, hogy legyen sok munkánk!”.
 
Miként fejlődik a vállalkozásod?
 
 A vállalkozásom jól fejlődik a nagy gazdasági világválság ellenére is.
 
Az elején már említettem, milyen gyorsan növekedtem. Márciusban azt tűztük ki célul a társammal, hogy 2-3 éven belül valamilyen márkaszerviz legyünk. Aztán úgy alakult, hogy kitaláltam a Feng Shui tanácsadást a műhelybe. A tőled kapott javaslatok nagy részét meg is valósítottuk már. S pár hónap múlva azt láttam, hogy egy koreai terepjárókat árusító autómárka a Ssangyong-nak vagyunk a márkaszervize és eladója.
 
Szakmai és emberi oldalon is nagyon minőségi irányba indultunk el. Most ősszel nagy jövés-menés volt a cégben, kezd összeállni egy olyan csapat, amely már spirituálisan is megfelel egy jól működő cég magjának. Többek közt jött egy 24 éves autószerelő, akinek a barátnője a Tan Kapuja buddhista főiskolára jár, és ő is nagyon nyitott a spirituális dolgokra. Emberileg és szakmailag is megfelel az elvárásoknak.
 
Azt láttam és tapasztaltam meg, hogy amennyire én változom, úgy változik a környezetem is. Vagy elmennek az emberek mellőlem, vagy változnak, s ez a változás már az övék akkor is, ha tőlem elmennek, és máshol dolgoznak tovább, mindenképpen jobbá válik az Életük és ez nagyon jó.
 
A Feng Shui nagyon szépen tudja ezeket az energiákat mozgósítani, s nagyon jól hat mindenkire, akár befogadó erre, akár nem, valami folyamat elindul benne, az biztos. Ahogy a párom mondja mindig otthon: „bedobtam a követ a tóba, és most gyűrűznek a hullámok”. Ebben benne van jó-rossz egyaránt.
 
Nem tartottál tőle, hogy a Feng Shui-t kizárólag otthon lehet alkalmazni? Alkalmazod-e egyáltalán az otthonodban?
 
Én előbb használtam a műhelyben, azután otthon, miután megtapasztaltam a hatásait. Több, mint egy éve árultam már a házamat, ahol éltem, mert az új kedvesemmel szeretnénk a múltammal terhelt régi otthonomból, egy közös újba költözni. Miután átrendeztük egy kicsit a Feng Shui szerint régi otthonunkat - új párom segítségével, a tőled kapott instrukciók alapján -, rögtön megjelentek a vevők, s nagy mozgás alakult ki a lakásban. Mígnem megjelent a „VEVŐ”. Nem pont olyan, mint álmaimban képzeltem, de akkor is vevő volt. Az otthonunk is sokkal jobb „érzésű” lett, mint volt előtte, már kevésbé akartunk elrohanni onnan. Biztos, hogy új otthonunk kialakításában is felhasználjuk a Feng Shui tapasztalatait, már a vásárlásnál is tudatosan így nézzük ki az új otthonunkat.
 
Mi a tapasztalatod arról, hogy miként hat ez a környezet a munkatársaidra és az ügyfelekre?
 
Az ügyfélkörben is elkezdődött egyfajta változás. Nagyon jó és kellemes embereket ismerek meg és találnak meg engem. A régi ismerősöknek új arcát fedezem fel. Nagyon kellemes beszélgetéseket folytatunk a Feng Shui által berendezett irodámban. Vannak, akik 5 percre jönnek be, csak köszönni, aztán ott ragadnak valamiért. Azt vettem észre a munkatársaimon, hogy felgyorsítja a folyamatokat a megváltoztatott tér. Ha van konfliktus bennük elfojtva, akkor előbb „kibukik” belőlük, vagy szívesebben mondják el, nem őrzik hetekig, hónapokig.
 
Milyen praktikus tanácsokat fogadtál meg, melyek segítik a kedvező üzletmenetet? Min volt a legnehezebb változtatnod?
 
Lett egy külön irodám, ami nem volt előtte. Csak azt éreztem, hogy nem szeretek sokat ott lenni a műhelyben, ezért mindig találtam intéznivalót a városban. Ezt az irodát az étkezőből alakítottuk ki. Tárgyalónak is használjuk és szeretnek benne lenni az emberek. Erre mondják, hogy a „hazai pálya előnye”, mert úgy van berendezve, hogy hasson a tárgyaló félre. Azóta sokat vagyok bent. Az anyagbeszerző asztala szemben volt a fallal, ami nem „kecsegtetett” túl jó kilátásokkal a jövőjére nézve. Ő került az én helyemre, ami neki nagyon jót tett. Igazából nem volt nehéz a változtatás, bár kicsit tartottam attól, hogy mit szólnak majd a munkatársaim. Sokan néha értetlenül állnak a dolgok előtt, de látják, hogy végül is nem lett ettől nekik rosszabb.
 
 
Mit gondoltál mikor Feng Shui tanácsadót hívtál, mi fog történni? Mi volt meglepetés számodra? Miért döntöttél a tanácsadás mellett?
 
 Az történt, amit gondoltam. Valahol elakadt a cég élete, és én nem láttam pontosan, hogy mégis hol. Amikor kijöttél ismeretlenül, elmondtad mindazt a cégem helyzetéről, amit sokszor még önmagam elől is próbáltam titkolni. Mi miért került oda, mi vezetett hozzá spirituális szinten, illetve mit mond a Feng Shui tudománya.
 
Előtte sosem találkoztunk, és semmit nem tudtál rólam, a cégemről. Leesett az állam a csodálkozástól, hogy milyen jól látod a helyzetünket a Bagua térkép kielemzése után. Pont ezt vártam, hogy megmutassák, milyen helyzetben vagyunk, mi miért történik velünk. Azért döntöttem a tanácsadás mellett, mert rengeteg energiát öltem bele feleslegesen a cégbe, s valahol „elszivárgott” a nagy része, s nem láttam az okát. Most minden befektetett munka, energia megtérül- tudom miért csinálom és azt is, hogy eredményes lesz.
 
Van-e kedvenc történeted, mely a Feng Shui-hoz kapcsolódik? Van olyan élményed, amelyben számodra leginkább megmutatkozik, hogy miként működik a Feng Shui?
 
Talán a kedvencem, hogy amikor a házamat rendeztük át, akkor jöttek kínai érdeklődők, s ők rögtön „levették”, hogy mi újság a házban, s nagyon tetszett nekik. Mások csak simán jól érezték magukat, nem tudták, hogy miért.
 
Leginkább az új embereken látom, akik a közelembe kerülnek, hogy egyre inkább olyanok, akikkel nagyon jó együtt lenni, és olyanok, akikkel szívesen dolgozom. Kigondolom, hogy milyen emberre van szükségem, s egyszer csak megjelenik. Bár, ez nem kizárólag a Feng Shui miatt van, de szerves része ennek a gondolkodásmódnak.
 
Komoly üzletemberként nyíltan mersz beszélni erről a női témának tartott dologról. Sőt, szerepelsz a Deko Tv-ben 2008. decembertől sugárzott Térerő című, 9 részes Feng Shui sorozatomban is, mint nyitó helyszín. Miként vélekedsz erről Te? És mit tapasztalsz a környezetedben miként vélekednek rólad, hogy a Feng Shui irányába fordultál?


Én ezt sosem tartottam annyira női témának, inkább a spirituális világgal összefüggő dolognak. Bár igaz, hogy a nők nyitottabbak még, mint a férfiak, de egyre több férfitársam is érdeklődik már ezek iránt az energia-térrendező dolgok iránt.
 
A Deko Tv sorozatába azért is kerültem, való igaz, mert férfiként így rendeztem be autószervizünket, de miután én holisztikus autójavítással foglalkozom, ez nekem nem okozott gondot, abszolút belefér a gondolkodásmódomba.
 
 Foglalkozom az autó meghibásodása és az ügyfél életvitele között fennálló kapcsolatok felderítésével is. Miután minden érdekel és kipróbálok mindent, amiről úgy érzem, hogy dolgom van vele, így a Feng Shui is természetes volt. Ezzel a tapasztalatommal is tudom segíteni a ügyfeleimet az életútjukon történt problémáikon „átmenni”, vagy megláttatni azokat. Sokan kérdezték, hogy mennyire hiszek ebben. Én azt mondom, hogy ez nem hit kérdése, mert ez működik, ha tetszik, ha nem. Én magamban hiszek, a többi dolog – energia pedig ott van mindig, és áramlik.
 
Azt tapasztalom, hogy amikor tárgyalásokon vagyok, s beszélek a Feng Shui-ról, s a tapasztalataimról, többen érdeklődnek telefonszám után, s többen mondják, hogy hallottak már erről, és csak jókat, de ők maguk még nem mertek lépni. Még a telefont sem emelték fel ez ügyben, de már ott van a kezükben egy telefonszám, egy lehetőség. Innen már csak rajtuk múlik minden. Tényleg. Én bátorítom férfitársaimat, de a nőket is, hogy éljenek vele, hasznosítsák az energiákat a maguk javára.
 
Plusz egy munkatárs a cégnél, s 24 órán át dolgozik fáradhatatlanul. Pont ugyanannyi, hogy használjuk, vagy nem használjuk, csak egyszer kell nekiállni, s berendezni a teret, hogy szabad utat kapjon.
 
 
Halzer Dorottya
okl. Feng Shui konzultáns-szakíró-tanár
Tel: 06-20-942-7748
www.afengshui.hu
 
< Előző   Következő >